Racing finns i många skepnader

Racing är ett sant nöje i alla sina former. Det är farten, faran och de snabba manövrarna som gör det så roligt, för det fordrar sin utövare och den som sitter och sover har inte en chans. En populär sorts racing är folkrace, som uppfanns i Finland först och sedan togs över till Sverige. Det går till på så sätt, att sex bilar ställer upp bredvid varandra och vid given startsignal kör iväg samtidigt. Den som klarar hela sträckan och kommer först i mål vinner. Bilarna får inte köra snabbare än 80 km/h och föraren måste vara utrustad med eldfasta kläder, skyddsluva och hjälm. Redan en 15-åring kan hoppa in på folkrace. Banorna är ofta av grus och jord och det är mycket vanligt att bilarna sladdar och fastnar.

Till folkrace kan vilken bil som helst användas, förutsatt att den kommer upp i 80 km/h. De klassiska racingmodellerna, som för många av oss fortfarande har en särskilt hög status sedan Sveriges storhetsdagar inom den här sporten på 60- och 70-talet, är bl.a. Ford Capri, Porsche 911, Volvo 202 och AMC Javelin. Överhuvudtaget har historisk racing en ständigt växande, stark position i Sverige. Den intressanta princip som gäller för de bilar som deltar i tävlingarna är att de bara får byggas och trimmas på sådant sätt som motsvarar riktlinjerna och reglerna från den tid när de byggdes.Racing med klassiska bilar är populärt

Spela racing virtuellt och träna upp snabbheten

En kul form av racing är den du kan spela online. Det finns en uppsjö av spel med tema racing där det inte bara är bilar som är involverade, utan också cyklar, och där du inte bara kör en bana runt, utan också parkerar. Spelutvecklarna är skickliga på spelinnehåll och lyckas göra de flesta digitala spelen med racing som tema riktigt spännande och intressanta. Även här, liksom i live racing, krävs det av utövaren att den jobbar upp en hög hastighet vad gäller manövrarna för att kunna kamma hem vinster.